top of page

KUYU TEMEL NEDİR?

İksa yöntemlerinden biri olan kuyu temel çalışmaları genelde bitişik nizam yapılarda yer kaybını en aza indirgemek için yapılan uygulamalardır. Ülkemizde son zamanlarda artan kentsel dönüşüm projelerinde oldukça fazla kullanılmaya başlanan kuyu temel sistemi yapı firmalarının vazgeçilmezi arasındadır. İnşaat sektöründe işçiliğin en tehlikeli boyutlarda yapıldığı ve emeğin en bol olduğu işler arasında yer almaktadır. Projelerde can ve mal kaybını önlemek adına yapılan bu çalışmanın maddi boyutu diğer iksa yöntemlerine göre daha ekonomiktir.

KUYU TEMEL NASIL YAPILIR

Kuyu temel zemin emniyet açısında bir boş, bir dolu atlamalı bir şekilde örnek 30m cephe uzunluktaki bir cephede 10 adet 3m uzunlukta aplikasyon çizilir ilk önce görevli ekip tarafından 1,3,5,7,9 yapılır sonra atlamalı 2,4,6,8,10 yapılır 3mx1,5m veya 3mx2m ölçülerinde anolar halinde en fazla dört en az 3 kişi çalışa bilir ekip gerekli olup 1 kişi inşaat vinç operatörü 3 kişi kazı ve yükleyici olarak el ve el aletleri kazma, kürek kırıcı kompresör, inşaat vinçi kazanının doldurularak yukarı çekilir el araba yardımı ile çıkan hafriyat kuyu etrafından uzaklaştırılır zemin sınıfı( Z 3 -Z 4) gibi durumuna göre kendini tutamayan zeminlerde 60cm kendini tutan zeminlerde( Z 1 – Z 2) 120cm arasında ağaç tahkimat malzemeleri ile dayamalar verilerek projede istenilen nihai kazı kotuna kadar inilir daha sonra projede belirtilen ø8-ø32 demir donatı bağlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli bir konu yataydaki tevzi donatı demirin bindirme boyu hesaplarına göre diğer sağ ve sol açılacak kuyulara filiz bırakılması yapı denetim mühendislerinin proje eşliğinde imalata bakarak onayı sonrası kademeli veya kademesiz perdenin çırpı ipi ile şakül ağırlıkları bırakılarak kalıp ustaları tarafından tek taraflı (plywood) kalıp çakılarak projede belirtilen sınıftaki hazır betonun mikser ve mobil beton pompa yardımı ile vibratör eşliğinde beton doldurulur böylece açılan kuyu başarı ile tamamlanır.

KUYU TEMELİN AVANTAJLARI NELERDİR

-En önemli avantajı arazi parselinden kaybın önüne geçilmesidir. Diğer birçok sistemde, temel kazısı yaparken çekme gereklidir; ancak Kuyu Temel Sisteminde çekmeye gerek kalmaksızın sınırdan temel kazısı yapılmaktadır.

-Yapılan Kuyu Temel perdesi aynı zamanda imalatı yapılacak olan binanın taşıyıcı perdesi olarak kullanılmaktadır.

-Bodrum katlarının döşeme filiz kesitleri Kuyu Temel imalatında yapılabiliyor olması avantajları arasındadır.

-Komşu parselde bulunan bina-otopark-arsa vb. yapının çökme-hasar görme gibi riskini ortadan kaldırmak bir diğer avantajıdır.

KUYU TEMELİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR

 -Bu uygulamada karşılaşılan en büyük problem su izolasyonudur.

 -Perde betonları parça parça döküldüğünden ciddi oranda soğuk derz olabilmektedir. Gerekli önlemler alınmalıdır.

KUYU TEMEL YAPIM AŞAMALARI 

  -Kuyu temel imalatı yapılacak olan şantiyenin projesi incelenir ve en uygun bölgeden ana(ilk) kuyuların kazımına başlanılır.

  -Ana kuyuların kazımı biter bitmez demir bağlama projeye uygun bir şekilde yapılır ve saha mühendisinin onayı ile kalıp çakımına geçilir.Kalıp çakımı tamamlanan kuyu betona hazırdır.

  -Birçok projede kuyuların perde betonu papuçları ile birlikte dökülse de bazı durumalar da  kuyunun ilk papuç betonu papuç betonu donduktan sonrada perde betonunu dökülür .

  -Ana kuyunun betonu döküldükten sonraki gün kalıpları sökülür ve yanlarında ki kuyuların (yarımana)kazımına başlanılır.

  -Bu uygulamalar son kuyunun perde betonu dökülene kadar devam eder ve şantiyenin kuyu temel imalatı bitmiş olur.

  -Böylelikle şantiyen

bottom of page